Hem » » Viltsafari

Välkommen på viltsafari i Käringsund och se djuren på nära håll!

Följ med vår safarivagn, som tar ca 40 personer, på en oförglömlig guidad rundtur ut i vårt 32 hektar stora vilthägn. Här får du se kronhjortar, dovhjortar, vildsvin strutsar och nytt för i år: lamor. Under turen gör vi uppehåll för att locka fram djuren och du får möjlighet att se dem på riktigt, riktigt nära håll – och vid fågelsjön kan barnen bekanta sig med våra ankor och gäss. Safarituren tar ca 45 minuter och startar vid Jakt- och Fiskemuseet i Käringsund på Eckerö.

Safarishop

I vår safarishop säljer vi kaffe, läsk, glass, sötsaker och souvenirer. Du kan även köpa små kopior av våra djur i mjukdjursformat. I safarishoppen kan du också köpa våra populära köttprodukter såsom viltkorv, rökt hjort-/vildsvinskött samt strutsägg.

Grupper / Skolklasser

När det gäller grupper så tar vi emot bokningar hela året.

Bokning

Direktbokning året om: viltsafari@aland.net

 

De här djuren möter du under safarit:

Kronhjort, även kallat kronvilt, är världens tredje största hjortdjur och landskapsdjur i Skåne och här på Åland. Hanhjorten är 175 till 225 cm lång från nosen till svansroten; svansens längd är ytterligare cirka 15 cm. Mankhöjden är mellan 130 och 160 cm och en normalhjort väger cirka 200 kg . Honan (hinden) är betydligt mindre, kroppsvikten är ungefär hälften av hannens vikt. Kronhjorten lever av gräs, örter, löv, kvistar, knoppar, svamp, bok- och ekollon samt bark av särskilt gran och bok.

 

Dovhjorten är ett hjortdjur som är mindre än kronhjorten. Dovhjorten kommer ursprungligen från medelhavsområdet, men är utbredd genom centrala Europa. Handjuren väger omkring 100-120 kg, medan hondjuren (hindarna) 60-80 kg. Dovhjorten är normalt gräs- och lövätare.

 

Vildsvin är ett partåigt hovdjur tillhörande samma art som tamsvinet. Artens ursprungliga utbredningsområde sträckte sig från västra Europa till Sydostasien, men finns idag över nästan hela världen. En könsmogen hane kallas galt och är mellan 150 och 180 cm lång och 70 till 100 cm hög. Galten väger upp till 225 kg medan suggan väger mellan 70-140 kg. Vildsvinet har ganska dålig syn (dock inte så dålig som ryktet säger) men en god hörsel och ett extremt bra luktsinne. Svinen kan känna lukten av en människa på nära 1 kilometers håll om vinden ligger rätt. Vildsvin kan bli ca 30 år. Vildsvin är allätare, men 90 % av deras föda består av vegetabilier.

 

Struts är en mycket stor, långbent och långhalsad fågelart som förekommer i Afrika. Strutsen är den största nu levande fågeln och lägger även de största äggen. De kan inte flyga men kan springa i hastigheter upp till 65 km/h. Strutsarna är kända för sina små hjärnor som ungefär väger 40 gram. Strutsens föda består huvudsakligen av olika växtdelar, men den äter även insekter, maskar och larver.

 

Lama (Lama glama) tillhör familjen kameldjur och har sitt ursprung i Anderna i Sydamerika. Den känns igen på sina långa öron och hals. I motsats till kameldjur från gamla världen (dromedar och kamel) saknar laman pucklar. Vid varje fot finns trampsulor och djurets övre läpp är uppdelad i två rörliga delar. Laman används som lastdjur, främst i Peru. Den har också en mycket mjuk päls som bland annat används till kläder. Det laman kanske är mest känd för är att den spottar i olika situationer, till exempel när den känner sig hotad. Den spottar dock sällan mot människor utan främst mot varandra för att stärka sin position i hierarkin.

>